fredag 9. november 2012

"Edens hage."

Når vi tidligere har vært i Portugal har vi sett frukttrærne og mandeltrærne i blomst og med kart, unntak er appelsiner (laranja ), sitroner (limao ) og clementiner som har vært modne. På denne turen var de flotte mandeltrærne som på vinteren er fulle av rosa blomster nå fulle av mandler (amendoas)  som vi kunne plukke. Videre har vi kunnet plukke modne fiken (figos ), granatepler og bær fra jordbærtrær (medronho ). Disse røde bærene som vokser nær Algarve brukes som tilsettningssmak i portugiserenes " hjemmebrent ", men de er også spiselige. ( Har fått med oss en flaske fra Tony som vi kunne smake på til jul.)

Videre har vi i år blitt kjent med en ny frukt (tror den heter alfarrobas ). Den vokser på  trær og hadde i slutten av oktober falt ned på bakken. Frukten er ikke helt ulik en belgfrukt brun-sort i farge, inni belgen er det frø som ikke brukes. Belgen smaker sjokolade og blir brukt bl.a. i kaker. Vi har også hørt at den p.g.a. næringsverdien blir brukt av astronauter.

Oliventrærne står fulle av modne grønne og sorte oliven (azeitonas ), de blir høstet nå i november. Lagt i vann som blir skiftet hver dag og krydret når de er søte nok.

Druene ( ulvas ) ble høstet under oppholdet vårt i Portugal, for å få de raskt modne plukket de av noe av bladene der de skygget for solen. Lærte noe der, vår druestokk hadde i år så masse blader og greiner at druene ikke ble modne.

Masse andre bær og frukter på trærne var å se, men som vi enda ikke har funnet ut om er spiselige.

På Madeira plukket vi blåbær som vokste på mange meter høye busker. De var på samme størrelse som våre blåbær ( ikke de amerikanske ), men litt surere i smak.

Madeira var også full av bananer som vi har skrevet om tidligere. For å få de modne til forskjellige tider tredde de store plastikkposer over noen bananstokker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar