mandag 28. juli 2014

Motala og Gränna på østsiden av Vättern.

Motala er en ganske stor by og derfor ikke så interesant for oss. Det har bodd folk der siden istiden. i den senere tid er det gjort funn fra steinalderen i sjøkanten. De har funnet boplasser , redskaper, menneske ben m.m. der.
Starten på byggingen av Gøta Kanal stod Baltzar von Platen for i 1810, men han døde før den ble ferdigstilt i 1832.
Vet ikke så mye om denne byen, men det finnes mange strender der, bla en flott sandstrand . Kjøpesenterene ligger rundt N58.33.412. E15.02.149. Tror nok denne byen har alt hva en kunne trenge på tur.


Gränna er mere byen for oss, liten og koselig. Den ligger i Jønkøpings län og hadde i 2005  2578 innbyggere. Byen ble grunnlagt i 1652 av greve Per Brahe d.y. Den er forresten den eneste byen i Sverige som ikke er grunnlagt av en konge. Byen har en langstrakt byplan som skyldes Grännberget som innrammer byen mot øst.

Gränna er kjent som ballongenes by. Ballong skipper og eventyrer S.A. Andrèe som  er født i byen begav seg mot Nordpolen i 1897, men døde på turen isammen med to andre. Ballongfarere fra hele verden møtes her hvert år.

Denne byen er også kjent for sine "polka griser". De ble oppfunnet av en fattig dame i midten av 1800 tallet og nå finnes det mer en ti "polka gris" bakerier i den lille byen. Når vi ruslet rundt i hovedgaten så vi de utstilt i nesten hver butikk.

Nede ved havnen finnes en stor campingplass med stive priser. I høysesong 280 uten strøm og 350 med ( gjelder også St.Hans helgen), Men rett utenfor er det stellplasser. 180 kr. med strøm. (i raden i midten  er det vanskelig med strøm hvis en ikke har lang ledning. ) Her kjører du gjennom en bom hvor du må betale med kort. Utenfor disse strømplassene kan du stå uten strøm til 140 kr. ( tror vi prisen er) Her finnes toalett, wc tømming og vann mot betaling.

Nede ved havnen, rett nedenfor stellplassen, går båten til Visingsö og her er det et yrende liv med masse folk og restauranter. I helgen skulle det være musikk her med dans så plassene ble fort fulle av bobiler. ( På "uten strøm" plassene var det god plass.)
Etter å ha overnattet en natt drar vi videre.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar