søndag 30. september 2012

Litt om Madeira.

Madeira ligger 608 kilometer fra Marokko og nesten 1000 km fra Lisboa og har i dag 250000 innbyggere. Øya er 19 km bred fra nord til sør og bare 56 km lang fra øst til vest. Madeira og Porto Santo er avmerket på et genuesisk sjøkart fra 1351, men det var først i 1418 at noen gjorde krav på det.

Joao Goncalves Zarco ble blåst ut i Atlanterhavet av voldsomme stormer mens han utforsket kysten av Afrika. Han fant en trygg havn i Porto Santo ( naboøya til Madeira ) og reiste det portugisiske flagget der. Et år etter kom han tilbake dit på en oppdagelsesekspedisjon finansiert av Henrik Sjøfareren. Etter en vinter på Porto Santo satte han tidlig i 1420 seil mot landet innhyllet i tåke i horisonten.
Han oppdaget en vakker øy med tykk skog og mengder med ferskvann. Madeira betyr skog.

I løpet av 7 år hadde øya fått sin første koloni, og de første nybyggerne utnyttet den fruktbare jorden og det varme klimaet til å dyrke sukkerrør noe de fremdeles gjør. Øybeboerne ble rike på "det hvite gullet" og brakte inn slaver til å arbeide på jorden og anlegge de terrasserte åkrene og vanningskanalene (levadas) som ennå klamrer seg til de bratte åssidene. Vi har sett mange av disse levadaene, har forresten en rett ovenfor der vi bor.

Innbyggerene utnytter også i dag enhver jordflekk til å dyrke grønnsaker, frukt som b.l.a. druer og bananer. Her på Madeira passer sangen med denne strofen godt "bananer i lange baner" Selv om vi tidligere har reist i andre tropiske strøk har vi aldri sett så mye bananer. Madeira er en grønn subtropisk øy av vulkansk opprinnelse. Jordsmonnet er dannet av lava og aske og er helt annerledes enn på fastlandet. Her finner du sort sand på badestrender. Turisme er hovednæringen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar