onsdag 26. mars 2014

Fantastiske Santiago de Compostela.

Oppdagelsen på 800 - tallet av den påståtte graven til apostelen Jacob gjorde middelalderens Santiago de Compostela til Europas viktigste relgiøse helligdom etter Peterskirken i Roma. Pilgrimer og turister følger ennå den gamle pilgrimsruten gjennom Nord-Spania.

Rundt Praza do Obradoiro er det en samling historiske bygninger som knapt har sin like i Europa. Den lokale granitten gir en harmonisk helhet til blandingen av arkitektoniske stiler. Med sine smale gater og gamle plasser er sentrum av byen kompakt nok til å utforskes til fots. Ta på gode sko noe jeg ikke gjorde og måtte ta taxi tilbake til campingen.

"Convento de San Martino Pinario"
Dette klosterets barokkirke har et kjempestort dobbeltalter og en utsmykket fasade med figurer av helgener og biskoper.

"Praza do Obradoiro"
Den majestetiske plassen er en av verdens fineste og senter for pilgrimene som kommer til byen. Katedralens barokkfasade dominerer plassen.

"Convento de San Pairo de Antealtares"
Dette er et av de eldste klostrene i Santiago. Det ble grunnlagt på 800-tallet for å huse apostelen Jakobs grav, som nå er i katedralen.

"Katedralen"
Det flotte synet av tårnene har i århundrer ønsket pilgrimer velkommen til Santiago. Bygningens kjerne er bevart nærmest uendret fra 1000-tallet. Gullsmedens dør i katedralen åpner seg ut mot den sjarmerende plassen med fontenen Fuente de los Caballos midt på.
Krypten: Det sies at levningene av apostelen Jakob og to av hans disipler ligger i en grav i krypten i orginalfundamentete fra 800-tallet under alteret.
Botafumeiro: er et enormt røkelseskar som under viktige messer svinges høyt over alteret av åtte menn.
Høyalteret: Besøkende kan passere bak det utsmykkede høyalteret for å omfavne sølvknappen på statuen av apostelen Jakob fra 1200 - tallet.

Mye mer kan skrives om denne byen, men dere får reise dit selv. Det har vært en flott opplevelse. Fantastisk hva de fikk til av byggverk så langt tilbake i tid. En liten bismak sitter vi derimot igjen med. Tenker på hva dette må ha kostet med gullutsmykkningene m.m. og alt arbeidet i forhold til hvordan folk rundt hadde det på den tiden. Kom vi nærmere kristendommen etter besøket. Nei, blir svaret.

Camping i byen: N42.53.376. W8.31.445. 26E pr. natt. Dette ble vår dyreste overnatting på turen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar