fredag 2. september 2016

14. Mostar et gufs fra fortiden, men også en perle.

Verten på campingen i Blagaj kjørte oss frem og tilbake til Mostar 10 km unna  for 15 Euro.


Få byer var så mye i media under krigen på Balkan. Å vandre gjennom gatene er et gufs fra en krigsherjet fortid. Masse kulehull i bygninger og utbombede ruiner minner alle på de grusomme hendelsene. Den Bosniske - Hercegovinske  byen er inntyllet i en vond fortid, men med en bro som leder an i en god fremtid.


Broen Stari Most er buet 21 meter over bakken, og var tidligere verdens største. Den ble bygget på 1500 tallet av tyrkerne og går over elven Neretva. I 1993 ble den bombet av kroatiske styrker, men bygget opp igjen i 2004.


Gamle byen Carsija er et "must" på listen hva en må se i Mostar.  Når en vandrer på de såpe glatte steinbelagte gatene ( beklager , men damer med høye heler bør holde seg unna gamlebyen ) mellom de naturstein bygde husene blir en i godt humør. Noen vil kalle butikkene "jalla butikker", men her florerer det av håndverks butikker hvor en kan kjøpe alt fra vakre smykker til skredder sydde klesplagg for en rimelig penge. Gode restauranter og kafeer langs elvebredden. Maten vi spiste til lunch skulle komme etter 15 min, men tok 50 min . Hva gjør vel det når den smakte nydelig, var billig og vi har all verdens tid.


Gamlebyen står på Unesco`s liste over verdensarv. Dra hit!.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar