mandag 19. september 2016

28. Dubrovnik .

Dubrovnik er den mest besøkte byen i Kroatia og her traff vi på turister fra alle verdens hjørner. Også norske med den kjente" Bergan" sekken på ryggen. Vi hoppet av bussen etter å ha vært igjennom en tunnel og da var det trapper ned til gamlebyen.


I gamlebyen bor det det ca. 3500 mennesker innenfor murene har jeg lest. Bymuren er forskanset med tre runde og tolv firkantede tårn. Fem bastioner, to utvendige hjørnefestninger og festningen Sv. Ivan. Byggearbeidene holdt på fra 1100 - 1600 tallet. Etter dette er det kostet på gamlebyen p.g.a slitasje- jordskjelv i 1979 og bombardementene i 1991-1992 `da serbiske og Montenegros styrker okkuperte byen. Unesco og eksil kroatere har kostet på gamlebyen ca. to millioner euro. Den fremstod veldig flott restaurert.


Vi vandret ned den flotte , men speilglatte hovedgaten Stradun som var full av arkitektoniske perler i denne barokkbyen. Gaten ble laget på 1100 tallet, da den smale kanalen som skilte Dubrovniks slaviske og romerske bosettinger ble fylt igjen.


Ut fra hovedgaten Stradum går det mange smale smug som var fylt opp av restauranter og små turist butikker. Oppdaget at det var her i smugene en skulle spise eller leske tørsten. Vi satt oss derimot ned på den første store restauranten innenfor murene for fire små øl og de kostet til sammen over 166kr. (kanskje ikke dyrt i forhold til hjemme pris, men dyrt her nede.)


Vandret rundt i gamlebyen , opp og ned trapper, det meste av dagen. Så bar det virkelig opp trapper for å komme til bussen. Det var så mange av de og så varmt at vi lette etter skygge om det så var på trappen til private hus. Tross kjemping med lange trapper og varme var det helt fantastisk og se denne så fint bevarte " Gamlebyen." Dra hit!!


På neste tur til Dubrovnik tok vi bussen helt til endestasjonen, som var nede i havnen ,hvor de store cruisebåtene lå. Her lå også en norsk båt,  Vandret i havnen og opp i det mer moderne sentrum som mest bestod av enorme bankbygg . Her var det ikke mye å se på. Tilbake mot det store frukt og grønnsaks markedet og fant en restaurant for lunch. I havnen fikk vi handlet inn matvarer på et stort konsum før vi igjen tok bussen tilbake til Orasac.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar