søndag 2. oktober 2016

31. Øya Korcula og Korcula by.

Etter sigende er det her eventyreren  Marco Polo ble født, selv om noen benekter dette bl.a. i Venezia og Genova. Dette hindrer ikke kroatiske øyboere og oppkalle mye etter mannen som gjorde Kina kjent. Et museum der skal være oppdagerens barndomshjem.


Svein kjørte oss inn til byen Korcula og vi ruslet rundt i gamlebyen og på utsiden av muren, hvor det var mange salgsboder og restauranter. En tur i den mer moderne delen av byen og båthavnen ble det også tid til før vi tok bussen tilbake til Lumbarda.


Øya er grønn og fruktbar, kledd i pinjeskoger og omringet av krystall klart hav. Korcula ble bebodd allerede sent i steinalderen Rundt år 500 f.Kr. etablerte grekerne en koloni her og kalte den Korkyra Melaina. Fra 35 f.Kr. var øya en del av det romerske imperiet, og fra da og frem til begynnelsen av 1900-tallet var øya under skiftende herskere.


Har skrevet tidligere at Korcula er  Sør-Dalmatias største øy ca. 276 km2 og har ca. 17000 innbyggere. De lever hovedsakelig av å dyrke druer, et slag grekere hadde med seg, frukt og grønnsaker. Litt mindre industri som  skipsbygging, fiskebasert hermetikk, stein og marmorbrudd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar