søndag 9. oktober 2016

36. Split - gamlebyen.

Dro innover til Split med bussen  (15 kuna ) i nydelig vær.  Det første vi så var et enormt frukt , grønnsak, klær , fisk og "jalla" marked utenfor muren til gamlebyen.  Når frukt og grønnsaksmarkedet pakket sammen dukket det opp loppetorv på de samme bordene.


Split er Kroatias nest største by og ble dannet rundt keiseren Diokletians mer enn 1700 år gamle palass. Før palasset ble bygget var det bare spredt bebyggelse her. Da keiseren trakk seg tilbake i år 305, fortsatte Split å vokse innenfor murene opp gjennom middelalderen.


Opp gjennom tiden styrte mange forskjellige ledere og palasset forfalt. På 600 tallet kom det mange som var på flukt til Split,  de hadde forlatt den antikke nabobebyggelsen Salona.  De forskanset seg bak murene i Split . På 1000-tallet slukte det ungarske - kroatiske kongedømmet Split og på 1800 tallet ble Split  innlemmet i det østerrikske - ungarske riket.


Byen  fikk et skipsverft og mer utnytting av havnen og industrialiseringen skjøt fart også etter 2 verdenskrig og mange kom hit for å jobbe.


I 1990 årene  kom mange kroatiske flyktninger hit fra Hercegovina.


I gamlebyen bor det ca. 3000 mennesker innenfor murene. Her er et levende samfunn som klesvasken over hodene våre viser når vi går i de trange smugene. Masse restauranter, kaffebarer og kafeer. Det myldrer av turister her inne bak murene, noen sikkert fra de mange cruise båtene som ligger i havnen.


Diokletians palass er det eneste romerske palasset som ble sentrum i en middelalderby, og som fortsatt er en del av byen i dag. Alt her står på Unesco`s liste over verdens kulturarv. Dette må dere se!!!!





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar