onsdag 21. august 2013

Fra Bugøynes til Kirkenes.

Den 26/7 drar vi fra Bugøynes i Sør Varanger kommune mot Kirkenes. E6 Bugøyfjord tidligere markedsplass for samer, finner og nordmenn.

I Neiden  hadde østsamene i gammel tid sin vår- og sommerboplass. Vintrene tilbrakte de nord for den finske Enaresjøen. Nede ved elva ligger Finnmarks eldste bygning, det gresk-katolske St. Georgskapellet. Det skal ha blitt reist av den hellige munken Trifon på 1500 tallet. Elva Neiden er rangert som Norges sjuende beste lakselv. I Skoltefossen foregår det fra 29 juni til 10 august et tradisjonsrikt kastenotfiske. Den vakre "stavkirken" i bygda var en del av myndighetenes fornorskningspolitikk. Samene skulle oppgi sitt språk, sin relgion og sine skikker. Og barna ble plassert på internatskoler hvor det norske ble hardhendt banket inn.

I 1826 ble de norsk- russiske fellesdistrikter delt. Norge beholdt hele Neiden. Pasvik ble delt etter den nåværende grensen. De siste større kampene i Sør- Varanger under 2. verdenskrig fant sted i Neiden.

Så drar vi videre - Høybuktmoen  og til  Kirkenes . Ruslet rundt i byen for litt småhandling , et måltid og se byen.

Kirkenes ligger like langt øst som Istanbul og Kairo og like langt nord som Point Barrow i Alaska. Byen er administrasjonsbyen i Sør-Varanger kommune. Ca. 6000 innbyggere i området. Gjennom  mer en hundre år har jernmalmen fra AS Sør- Varanger gruver vært grunnlaget for byen . Da gruvene ble nedlagt i 1996 ble det vanskelige tider, men nå er det ny vekst i området, basert på den isfrie havna og på nærheten til Russland.Servicenæringen er likevel den største næringen.

Byen huset store tyske store tyske styrker under krigen og ble derfor ofte bombet av de allierte. Folk flyktet til gruvegangene ved  Bjørnevatn. Tyskerene brant det som var igjen av byen når de trakk seg ut.  Sovjetrusserne frigjorde området i 1944.

Kirkenes er endepunkt  for hurtigruta, og har alt en trenger. Kirkenes- dagene er den første helgen i august. (tors. - sønd. )

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar