lørdag 17. august 2013

Kåfjord og Alta.

Stadig vekk har vi store reinsdyr flokker i veien, og de er ikke akkurat raske med å komme seg ut av veibanen. Mer skummelt er det når en og en kommer i raskt tempo springende over veien. Vi kjører forsiktig og titter til høyre og venstre.

Når vi nærmer oss Alta er fjellene mye lavere og rundere i fasongen, fant en fin villcamp plass  i underkant av 3 mil før Alta. E6 Kråkenesveien Alta N 69.58.297. E 23.06.592. med utsikt over Altafjorden. Det er mange plasser på begge sider av E6.

KÅFJORD.

Kåfjord var skjulested under krigen for det tyske slagskipet "Tirpitz" på 44000 tonn. Det opererte mot konvoiene til Sovjetsamveldet sammen med "Schamhorst" og tre kryssere. Norske spioner rapporterte bevegelsene fra radiosendere i Alta sentrum og tyskerene klarte ikke å ødelegge transportveiene. "Tirpitz" ble senket av fly 12.11.44 i Tromsø.

Da kobberverket var i drift 1826 - 78 hadde Kåfjord like mange innbyggere som Hammerfest, en tid Finnmarks største sted. Fra slutten av 1880 årene til 1909 ble gruvene drevet av AS Sulitjelma.

ALTA.
Alta viste seg å være mye bredere og flatere enn andre steder på denne turen. Noen sa til oss at alt skulle være " så stort" i Alta.  Det stemte når det gjaldt Thon hotell og kjøpesenter hvor vi spiste en nydelig lunch. I Alta kan en få alt en trenger og vi hadde bestilt to nye dekk. Disse var spesial laget for bobil og vi merket stor forskjell på de dårlige veiene. Det finnes også LPG stasjon her.

Alta utmerker seg som et frodig område. En gang kalt Finnmarks Italia, kornet ble ikke modent på noe nordligere sted på kloden. I Alta dyrkes det også mye jordbær noe vi ble overrasket over når vi er så langt nord.

I 1973 ble fornminnene " Hjemmeluft " oppdaget. Feltet ligger i bunn av Altafjorden ca 1,5 km fra sentrum og består av ca. 3000 ristninger fordelt på 85 felt, og syv fortidsboplasser  fra 2000-5000 år før vår tid. Feltet er det største veideristningsfeltet nord for Italia og er på Unesco`s lise over World Heritage.

Altaelva er en fin elv for laksefiskere.
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar