torsdag 22. august 2013

Fra Pasvikdalen til Karasjok.

Etter å ha overnattet på campingen til familien Randa bar det mot Karasjok og Finnmarksvidda. Kjørte tibake til Kirkenes på 885 så E6 mot Tana Bru. Tok av rett før Tana Bru på 895 og endte i Polmak Finnland - 970  langs Tana elven - E75 Utsjoki og over til Norge igjen - E6. Leavvajohka - Suppariok - Nedrenes - Seilnes - 92 - Karasjok.

Vi kom til samenes hovedstad Karasjok om kvelden så det nasjonale samiske museum var stengt, men vi så sametinget . Det første sametinget ble åpnet av kong Olav den 5. oktober 1989. Den 2. november 2000 ble den nye sametingsbyggningen offisielt åpnet av kong Harald. Bygget hadde en spesiell arkitektur som i seg selv er en attraksjon. Sametinget har som overordnet mål å legge forholdene til rette for at de samiske folkegruppene i Norge skal kunne sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv.

Tallet på rein med tilhørighet i Karasjok er nærmere 50000, men vi så ikke en eneste en her forde de nå er på sommerbeite.De beiter om sommeren  på Magerøy, Porsangerfjorden og Laksefjorden

Vi overnattet på et gammelt kulturhistorik samisk sted ved en elv rett utenfor  Karasjok. Vi gikk ikke oppover elven for å se de forskjellige kulturminnene da myggen var så plagsom, men vi hadde et bålsted med vedlager rett ved bilen og en gamme.

Midt på natten gikk alarmen da mange samer kom til plassen og skulle hente ved til bålet de tente i gammen, men om morgenen når vi stod opp var det bare en same igjen her.

Vi kjører videre mot Kautokeino.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar