tirsdag 20. august 2013

Hamningberg en nydelig plass.

Da vi kjørte inn her så vi en stor parkeringsplass med mange andre bobiler og campingvogner hvor vi overnattet til neste dag N70.32.487. E30.36.202. På vestsiden av Hamningberg ned mot Syltefjorden stod det også mange bobiler.

Hamningberg er nå fraflyttet, men har sin gamle bebyggelse som  blir bebodd om sommeren. Russebodene i tømmer langs sjøen, skriver seg fra pomorhandelens tid, slutten av 1700 tallet til 1 verdenskrig. Fiskeværbebyggelsen i ulike stilarter og byggetyper har impulser fra Russland.

Tidligere hadde Hamningberg stor eksport av tørrfisk til Russland og Europa. Allerede på 1500 tallet nevnes stedet i forbindelse med oppkreving av skatt for den katolske kirke.

Under en orkan i 1894 berget vår første redningsskøyte, " Colin Archer " , 36 mennesker fra døden i brottene ved Hamningberg. Minnestein fra dette.

Oppe i fjellet finnes bevarte tyske festningsanlegg. Hamningberg kapell er fra 1949.

Her er det mulighet for å leie rom, og når vi var der hadde de kafe i et stort telt. Vi vandret rundt i det nedlagte fiskeværet isammen med reinen og fisket litt fra moloen. En sei ble resultatet. Reis innom her hvis dere er i nærheten, det vil dere ikke angre.

I morgen tirsdag den 23/7 starter " pomordagene " i Vardø så da drar vi dit på ettermiddagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar