tirsdag 20. august 2013

Heksenes Vardø.

I Finnmark forsgikk de mest intense hekseforfølgelsene i Europa. Vardøhus  festning var sentrum for inkvisisjonen. Fra 1621 til1692 ble rundt 90 personer funnet skyldig i hekseri og dømt til døden på bålet. Det var særlig kvinner det gikk ut over.

 I følge rettsprotokollene skulle de hatt stevnemøter med djevelen på fjellet Domen, som ligger på fastlandet rett over Bussesundet. Djevelens hule lå under Domen, og midt oppe på fjellet var det et hull som det kom smådjevler ut av. Heksene hadde groteske sexorgier med djevelen, kunne de anklagende fortelle i sine "tilståelser". De drakk øl, danset og fløy i lufta skrevs over kosteskaft. Like ved stod Satan selv og spilte på en rød fiolin.

De som ikke ville tilstå, ble underkastet grusom og langvarig tortur - helt til de brøt sammen og innrømmet hva det skulle være.

Det er bygget  et stort monument på Steilneset som er 124 m langt , 8 m høyt og 4 m bredt til minne om ofrene fra heksebrenningen. Når en går igjennom korridoren  kan en lese navnene til alle ofrene. Utenfor er det satt opp et kunstnerisk rom i glass hvor en stol står med flammer opp av setet. Dette var en spesiell opplevelse,  grusomt å tenke på hva som har skjedd tidligere i landet vårt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar