onsdag 21. august 2013

Grense Jakobselv.

Etter Kirkenes kjører vi  på E 105 Elvenes - så over på - 886 - Jarfjordbotn -  Karpbukt -  Jarfjordfjellet 190 m.o.h  Her oppe står det et skilt med Norges eldste fjell, hvordan har de funnet ut det mon tro? - Bjørnstad - Veien går over et særpreget fjellområde med hvite , krokete bjørkestammer og mange fine fiskevann før den tipper nedover til Grense Jakobselv. Dette er en fin smålakselv, men her kan bare norske og russiske statsborgere fiske , på hver sin side. Ikke lett å fiske her da det står privat på skilter overalt. Noen steder er det bare 4-5 meter over til Russland, og elva er så grunn at den som fristes til en utenlandstur, neppe blir våt på knærne. Vi gjorde det ikke for hadde ikke lyst til 5000 kr i bot og et par dager i russisk forvaring.

Videre nedover den trange dalen ligger flere gårdsbruk . Ved elvemunningen vider landskapet seg ut mot enorme sanddyner og ei praktfull strand mot Barentshavet og her stod det bobiler på rekke. Vi fikk ikke plass. Hadde det vært varmere i været kunne vi ha badet her.

Godt synlig på en knaus i fjellsiden ligger kong Oscar den II`s kapell. Historien er som følger. Bøndene i dalen følte seg ille plaget av russiske fiskere som ikke respekterte grensa og som satte garn inne på norsk område. De klaget til myndighetene, som sendte en kapteinløytnant for å vurdere om militære foranstaltninger var nødvendig. Han avviste planer om kanonbåter og befestninger. Isteden ville han bygge en kirke som var godt synlig fra sjøen. Russerene hadde respekt for kirkebygg, mente han, og i 1869 stod kirka ferdig. Navnet fikk den ved Kong Oscar II`s besøk i 1873.

Da vi ikke fikk plass  ved Barentshavet om natten kjørte vi tilbake til et  fiskevann  og campet. Satt og så på ørreten som hoppet høyt over vannflaten om kvelden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar