torsdag 22. august 2013

Kautokeino - Juhls Sølvsmie.

Vi kjører videre mandag den 29/7 på vei -92 - Jergul ( rom til leie og kafe ) - så bar det oppover - Kautokeino Kommune  og Kautokeino.

Kautokeino er Norges største kommune med ca. 3000 innbyggere og  100 000 rein. Om sommeren er reinen på sommerbeite som strekker seg fra Porsangerhalvøya i øst til Lyngen i vest. 70 prosent er samisktalende. 25 prosent er tilknyttet reinnæringen som er hovednæringen i kommunen.

Kautokeno er senter for  utdanning og forskning med bl.a Samisk Høyskole, Reindrift skole, Nordisk Samisk institutt, Urbefolkningssenter,  Vitenskapsbygget m.m. En fin  og åpen by.

Her finnes Thonhotell, motell, camping, matbutikker,  villmarksenter og spisesteder m.m.

Familen Juhls sølvsmie:

Frank og Regina Juhls traff hverandre i Finnmark og har gjennom et langt liv bygget opp et fantastisk hus, mener å ha hørt at de brukte 10 år på hvert rom. De startet med tomme hender i en tid da det ikke fantes veier. Samene så hvor flinke de var med hendene og ville ha de til å lage smykkene sine. Da reiste den ene eller begge to, husker ikke dette helt, til Danmark for å lære sølvsmed yrket.

Parets interesse for samene her hjemme til nomadekulturer i  fjerntliggende land gjenspeiler seg i arkitekturen på det flotte huset og selve utstillingen.
Her var ikke bare utstilt deres sølvsmykker og malerier, men kunsthåndverk fra det fjerne utland selges. Noen av samenes eldre bruksting var også utstilt. En blanding av gammelt og nytt, natur og kultur.  Mens vi rusler rundt spilles klassisk musikk og vi nyter alt sammen.

Det er  deres datter som i dag driver stedet  og jeg tror de har 14 ansatte der . Hun holder på med et mosaikk bilde på veggen ved siden av inngangsdøra. Hit folkens må dere dra hvis dere er nær Kautokeino. Dette er den mest besøkte severdigheten i Finnmark.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar