lørdag 17. august 2013

På vei mot Hammerfest.

Vi kjører E6 fra Alta utpå dagen  og det er så pent overalt med vann, elver, dvergbjørk, men langs Stokkedalsveien forsvant trærne.
Sennalandet - Kvalsund kommune over høyfjellet med samer. Skaidi (Samisk for neset hvor elvene møtes ) med vintercamp og hoteller  så over på riksvei 94. Kvalsund og brua ( 741m ) over til Kvaløya ( 330 km 2 ). Akkarfjord og Rypefjord  en naturlig havn .

Hadde sol hele dagen ,  men når vi nærmet oss Hammerfest ble det mørkt. Den store hvite isbjørn statuen ønsket oss velkommen, her oppe på platået var det god utsikt til byen. Hammerfest er kalt for verdens nordligste by og er kjent for å ha den beste isfri havnen i de norlige farevann. Her finnes flere fiskeforedlingsbedrifter. De senere år har energi og petrolium også blitt viktig og bra for byen. For å være ærlig var ikke Hammerfest særlig pen. Masse gamle fraflyttede ustelte hus i sentrum, men mye nybygging i området mot Forsøl når det gjelder bolighus og butikker.  Tre festivaler blir avholdt her i året, men vi gikk glipp av de.
Historie:
Hammerfest fikk byrettigheter i 1789 og er dermed Nord- Norges eldste by  sammen med Vardø. I 1809 ble byen trukket inn i napoleonskrigene, og byen ble plyndret og herjet av engelske krigsskip. Pomorhandel , ishavsfangst og fiske skapte vekst. Byen har flere ganger blitt hardt rammet av orkaner og under 2 verdenskrig ble byen fullstendig rasert og nedbrent.

Forsøl.
Et lite fiskevær rett nord for Hammerfest, men veldig pent. Ikke mange fastboende, tror de fleste brukte husene som feriehus.Dette blir det nok forrandring på etterhvert som Hammerfest utvider sine bygranser. Snakket med en mann her ute og han hadde bodd 12 år i Våle og lurte på om de hadde samme ordfører enda , en han hadde vært fornøyd med.
Slo oss til for natten på en fin vildcamp plass helt ute i fjæresteinene . Langebuktveien N70.43.138. E23.49.173. og dro for å fiske, men etter en stund kom regnet. En sei ble fangsten.
Reinen som tilhører Kautokeino samene gresset rundt oss.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar